siapamoyanganda

News:All visitors are required to Register themselves to enter this forum.

Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 

Author Topic: SALASILAH DIDALAM SEJARAH NEGERI JOHOR  (Read 2619 times)

Offline abubakar (OP)

  • Administrator
  • ***
  • Posts: 34
SALASILAH DIDALAM SEJARAH NEGERI JOHOR
« on: February 10, 2015, 03:05:48 PM »
SALASILAH TOK ABDUL JABBAR DI DALAM SEJARAH NEGERI JOHOR

Abu Bakar Ahmad

Jikalau hendak menceritakan kisah Salasilah Tok Abdul Jabbar, susah sekali hendak mengasingkan maklumat-maklumat yang terkandung didalam salasilah ini dengan pentadbiran Kerajaan Negeri Johor daripada zaman kesultanan negeri Melaka dan kesultanan negeri Johor. Fakta ini telah ditentukan didalam kandungan salasilah-salasilah yang telah disiapkan oleh keluarga-keluarga tertentu daripada lebih kurang tahun 1850 hingga 2015. Sebelum 1850 banyak rakyat negeri Johor tidak pandai menulis oleh demikian tidak banyak fakta sejarah bertulis yang boleh dicari atau terjumpa.

Dalam kesultanan negeri Melaka dan Johor, susah hendak mencari maklumat-maklumat melainkan daripada buku-buku dan tulisan-tulisan sejarah negeri Melaka, Rhiau, Ligga, Singapura dan Johor, yang hanya banyak menceritakan  bekenaan Sultan-sultan dan pemerintah termasuk juga Panglima serta pendekar sahaja dan cerita-cerita dan tulisan-tulisan bekenaan orang-orang kenamaan dan pentadbir-pentadbir sokongan amat berkurangan dan sukar dicari. Ada kemungkinan penulis-penulis pada zaman dahulu dan juga di abad 22 ini tidak berfikir yang korbanan dan sumbangan-sumbangan taatsetia, jiwa dan nyawa mereka adalah tidak berharga atau mustahak di dalam sejarah atau ada kemunkinan mereka ingat hanya orang-orang ternama sahaja yang perlu di-ingati.

Utamanya jua nama-nama Sultanah-sultanah, isteri-isteri dan keluarga jarang sekali diceritakan walaupun mereka juga ada berjasa dan menyumbang kepada Raja dan Negeri dalam temrun zaman. Oleh demikian memang susah hendak mempastikan sesuatu maklumat yang dapat di cari dari penyelidikan yang di buat atau diberi melalui salasilah keturunan persendirian; adlah benar atau tepat dalam kandongannya.

Sejarah adalah fakta-fakta perkara-perkara atau trajedi-trajedi yang telah berlaku pada sesuatu masa yang telah di-rekodkan dan juga terkandung dalam memori -memori rakyat jelata yang tidak di-rekodkan hingga mereka meninggal dunia. Memori-memori dalam ingatan tersebut akan hilang begitu saja dan lesap sebagai 'asap ditiup angin'.

Fakta-fakta sejarah juga tidak boleh diubahsuaikan mengikut keaadan atau masa atau ingatan-ingatan dan tujuan tidak mahu menuduh atau memalukan Raja-raja, pemerintah atau orang-orang ternama. Jikalau pemalsuaan seperti tersebut telah berlaku; anak cucu, cicit kita akan berfikirkan maklumat-maklumat yang di-palsukan adalah sejarah yang benar.

Jalan yang jauh yang tidak akan menemui destinasi.

Siapamoyanganda dalam penyelidikan telah cuba seberapa boleh menentukan fata-fakta di-dalam Salasilah Tok Abdul Jabbar 2007 adalah tepat dalam kandungan nya.

Salasilah Tok Abdul Jabbar 2007 berterima kaseh oleh kerana dapat mengguna penyelidekan daripada banyak saudaramara yang menyumbangkan salinan salasilah-salasilah keluarga dan penyelidik-penyelidik  dari luar negara yang di sanjung tinggi sebagai Dr. Christopher Stephen Gray dari Yale University, Amin Sweeney daripada University of California, Berkley di Amerika Syarikat dan Christopher Buyers yang telah membuat penylidikan yang lengkap bekenaan kaum kerabat raja-raja di Negeri Johor.

Asal usul utama salasilah-salasilah

Salasilah Tok Abdul Jabbar bin Tok Othman 1967:

Daripada cacatan-cacatan Dato Jaafar Bin Haji Mohamed, Keling bin Ali [Bin Tok Abdul Jabbar] yang telah dikumpul, dihimpunkan, dan dicetakan oleh Othman Bin Dato Abdul Hamid, Dato Ismail Bin Abu Bakar [Dato Wijaya Bijaya DiRaja Johor] dan Kolonel Muhammad Bin Abdul Jabbar.

Salasilah Dato Jaafar Bin Haji Mohamed 2005:
   Oleh Leftenan Jeneral Dato Jaafar bin Dato Onn.

Salasilah Dato Haji Awang Bin Dato Omar:
   Oleh Berigediar Jeneral Dato Arif Bin Dato Awang.

Salasilah Dato Abdullah Bin Esa dan Aishah Binti Dato Mustapha 2006:
   Oleh Hapipah Binti Mubin.

Salasilah Dato Ismail Bin Abu Bakar:
Oleh Fatimah Binti Dato Ismail.

Salasilah Dato Abdullah Bin Dato Jaafar 2006:
   Oleh Abu Bakar Bin Ahmad.
   
Salasilah Abdul Jamil Raja Timur Dan Cik Burok [anak Orangkaya Semantan] 1928:
   Oleh Dato Panglima Mohamed Salleh Bin Perang Dato Bentara Luar.

Salasilah Raja Bugis Bukit Mor, Muar [Orangkaya Muar]:
Oleh Haji Mahmud Bin Salleh.

[Salasilah Daeing Ahmad]
Oleh Abdul Majid Bin Sidik 1930.

Salasilah Penghulu Haji Shuib Muar:
Oleh Haji Ismail Bin Dato Abdullah.

A Royal Family Genealogy [ Bhg. Che Wan Nong Yahya]
Oleh Dato Haji Mohamed Said Bin Haji Suleiman 1937.

Asal usul dan penentuan kedua maklumat.


Studies in the Colonial Process [1910-1941] Dr Christopher Stephen Gray, Thesis Phd. [Unpublished] Salinan sah daripada arkib University Microfilems International. [Mei 1978].

Memories Live On "Tarikh" Riwayat Dato Bentara Luar Amin Sweeney.
Dicetak oleh University of California, Berkley dan berada di dalam Library of Congress Amerika Syarikat. Cetakan asal oleh Suleiman Bin Said di Johor Bahru pada tahun 1928 diarahkan dihentikan oleh Kerajaan Negeri Johor oleh kerana menyingung perasaan Duli Yang Mulia alMarhum Sultan Ibrahim ibni alMarhum Sultan Abu Bakar. Arahan dikeluarkan oleh Dato Abdullah bin Jaafar Menteri Besar Johor ketiga dan dikuatkuasakan oleh Dato Abu Bakar bin Buang.


The Bendahara Dynasty [Salasilah Internet] Christopher Buyers. Salasilah lengkap keturunan Kesultanan Johor, daripada Rhiau, Lingga hingga  AlmarhumDuli Yang Mulia Sultan Mahmood Iskhandar ibni alMarhum Sultan Ismail.
   
Ribuan terima kaseh kepada mereka semua yang telah meruangkan masa bagi
menjalankan penyelidekan persendirian membelanja masa dan duit sendiri supaya
Tuk nenek dan moyang-moyang mereka tidak dilupakan oleh cucu-cucu dan cicit-cicit mereka semua.
   
Penyumbangan gambar juga sangat mustahak oleh kerana banyak cucu-cicit hari ini tidak boleh mengambarkan wajah tuk nenek mereka.

"Ingatan di dalam memori akan menjadi pudar dengan masa
Gambar-gambar orang-orang tersayang yang dapat dilihat
akan memberi nafas baru kepada memori yang pudar."

Hakchipta Abu Bakar Ahmad
Jangan buat salinan.
« Last Edit: September 06, 2017, 12:17:51 AM by abubakar »